Het Duitse chemieconcern Bayer zet Nunhems in de etalage

Verkoop van het bedrijf in Nunhem is nodig om een fusie met de Amerikaanse zadenproducent Monsanto veilig te stellen.

Monsanto is wereldwijd koploper in groentezaden, Nunhems is de nummer 4, en dat mag niet van de kartelwaakhond in Brussel. Eerder verkocht Bayer ook al zijn divisie voor landbouwzaden in het Belgische Gent voor 7 miljard euro aan BASF.

Gevolgen
De voorgenomen verkoop van Nunhems heeft geen gevolgen voor de werkgelegenheid in Limburg, noch voor de uitbreiding van het Midden-Limburgse bedrijf, die is al grotendeels betaald. Het personeel van Nunhems wordt woensdagmiddag ingelicht. Nunhems heeft wereldwijd 2000 medewerkers en draait een omzet van 430 miljoen euro. Nunhems is de laatste jaren actief in de aspergesector met een eigen veredelingsprogramma.

Onderzoek
EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) is al sinds augustus bezig met een diepgravend onderzoek naar de gevolgen voor de concurrentie van de deal. Zij heeft tot 5 april de tijd om een besluit nemen. Bayer verwacht de overname van Monsanto in het tweede kwartaal dit jaar te kunnen afronden. Dat zei het bedrijf woensdagochtend bij de presentatie van de jaarcijfers in Leverkussen. Eerder wilde Bayer de deal nog vroeger in dit jaar klaar hebben.

Verzet
De plannen, waarmee 66 miljard dollar is gemoeid, stuitten op veel verzet in Europa. Milieuorganisaties voeren een stevige campagne tegen het ontstaan van ’s werelds grootste zaden- en gewasbeschermingsmiddelenbedrijf. EU-commissaris Vestager nam deze week zelfs ruim een miljoen handtekeningen in ontvangst van Europeanen, die willen dat zij de fusie tegenhoudt.

Bayer zette vorig jaar een omzet in de boeken van circa 35 miljard euro. De nettowinst ging daarbij flink omhoog tot 7,3 miljard euro, dankzij een eenmalige bate uit de verkoop van de voormalige plasticdochter Covestro.

 

bron: de limburger

Eerste Duitse asperges verkocht

De eerste Duitse Asperges werden op 28 februari op de markt van Mannheim aangeboden. Het bedrijf ‘Kartoffel Kuhn’ bood de asperges aan vanuit zijn samenwerking met groothandel ‘Armin Rohr’. De vroege asperges zijn geteeld met behulp van verwarmde teelt onder tunnels. Op het moment van de verkoop was er meer vraag dan aanbod aan asperges waardoor de consument een relatief hoge prijs moest betalen van €9,- per kg voor ‘soep asperges’ en €19,- per kg voor AA asperges. De eerste 125 kg van het jaar werden voornamelijk gekocht door gastronomische restaurants en delicatesse winkels.

 

Bron: krant Rhein-Neckar

Tot nu toe 19 RUB-middelen aangemeld

Tot en met donderdag 15 februari 2018 kunnen aanvragers die zogenaamde RUB-middelen op de markt willen houden, deze aanmelden bij het Ctgb. Tot nu toe heeft het Ctgb 19 meldingen ontvangen. Het Ctgb controleert of de aanmelding een toepassing is die voorkomt op de RUB-lijst en informeert de aanvragers vóór 2 april 2018 over een termijn voor dossiervorming en beoordeling. Begin april publiceert het Ctgb een aangepast RUB-lijst met daarop de aangemelde middelen. Deze middelen kan men voorlopig blijven gebruiken. Niet aangemelde RUB-middelen moeten na 1 oktober 2018 van de markt zijn en mogen na 1 oktober 2019 ook niet meer worden gebruikt.

 

Motivatie RUB-maatregel

Alle gewasbeschermingsmiddelen en biociden moeten op basis van Europese verordeningen zijn beoordeeld. In Nederland wordt nog een aantal middelen op basis van de oude Regeling Uitzondering Bestrijdingsmiddelen (RUB) gebruikt. In 2012 is afgesproken dat voor deze zogenaamde RUB-middelen geldt dat ze óf op basis van de Europese verordening worden toegelaten, óf van de markt verdwijnen.

 

Bij middelen die op de RUB lijst 'stonden' kan men bijvoorbeeld denken aan bier tegen slakken, zwavelzuur tegen onkruid, natriumchloride tegen onkruid, kalkstikstof tegen onkruid en schimmels, etc.

Wanneer er geen partij is die deze middelen aanmeld voor een toelating bij het CTGB, kunnen deze na 1 oktober 2018 niet meer toegepast worden. Enkele van de middelen die op de RUB lijst staan, worden gebruikt in de biologische teelt.

 

toelating Rovral vervallen

De toelating van Rovral Aquaflo (8928 N) is per 1-3-18 vervallen. Er geldt nog wel een aflevertermijn tot 5-6-18 en een opgebruiktermijn tot eveneens 5-6-18.

Daarmee komt er een fungicide in de aspergeteelt te vervallen die al vele jaren in de aspergeteelt was toegelaten. Het middel werd nog door menig teler in een schema gebruikt.

 

Kant en klare asperges door sous-vide techniek

 

Uit een onderzoek van het internationale tijdschrift LWT - Food Science and Technology is gebleken dat ook asperges deel kunnen gaan uitmaken van het kant-en-klare groentenassortiment. Onderzoekers hebben ontdekt dat dit kan worden bereikt door vacuümverpakkingen te combineren met koken in de magnetron. Hierdoor blijft de kwaliteit van het product beter bewaard dan bij andere traditionele bereidingswijzen.

Asperges worden erg gewaardeerd zowel door de voedingskenmerken als door de organoleptische kenmerken en de veelzijdigheid van gebruik in de keuken. Het idee van experimenten is mede ontstaan vanuit de overweging dat consumenten steeds vaker op zoek zijn naar producten met een hoog servicegehalte. Aan de de hand van deze overwegingen hebben de onderzoekers een methode ontwikkeld voor kant-en-klare asperges.

Klik hier voor een grotere foto.

Tijdens het experiment werden conventionele kookmethoden (koken, stomen) vergeleken met de techniek genaamd "sous vide", waarbij de vacuümverpakking van de grondstof wordt gecombineerd met koken in de magnetron. Een interessant aspect van de sous-vide techniek is het vermogen om de kleur van de rauwe groente beter te behouden, maar ook belangrijke voedingskenmerken, zoals het gehalte aan sommige carotenoïden en vitamine C, bleven behouden.

 

bron:agf.nl