SPoHF

Binnen het programma Interreg Duitsland-Nederland project Irristaud werken Duitse en Nederlandse partijen samen. De projectnaam richt zich op het ontwikkelen van een virtuele kopie van de plant.

SPoHF staat voor Stustainable Production of Healthy Food. Het uiteindelijke doel van dit project is het creëren van een digital twin, oftewel een virtuele kopie van de plant. Deze digital twin kan vervolgens gebruikt worden om de optimale instelling van alle parameters voor optimalisatie van de teelt te bereiken.

Digital Twin

SPoHF richt zicht op de groente- en fruitteelt (kas en volle grond) als voedsel voor de mens. Om de doelgerichtheid van productkwaliteitsaspecten van groente en fruit te verbeteren, wordt gekeken naar individuele planten en daarom wordt voor iedere plant een digital twin ontwikkeld. Niet alleen de fysieke plant wordt gemonitord, maar ook via de digital twin. Door gebruik te maken van deze digital twin en Artificial Intelligence (AI) kunnen de huidige omstandigheden van de plan en dus ook de effecten van bepaalde maatregelen zoals water geven of bemesten gestimuleerd worden om de toekomstige effecten te beoordelen. Ten slotte is het ook mogelijk om dergelijke maatregelen automatisch uit te laten voeren en de effecten ervan te controleren.

Besparingen

De maatregelen waar dit project specifiek naar zal kijken, zijn maatregelen om energie te besparen bij het reguleren van het klimaat, belichting, ongediertebestrijding en het nauwkeurig gebruik maken van weerdata. Om de productkwaliteit te monitoren worden productmonsters geanalyseerd voor en na de toepassing van de maatregelen, zowel in het laboratorium als ter plaatse op de locatie van de plant.

Door het gebruik van een digital twin in combinatie met Artificial Intelligence kan de teler zich meer focussen op zijn kerntaak: het duurzaam telen van gezonde agri- & food producten.

Projectpartners