Irristaud 2.0

14 AUGUSTUS 2024 – Irristaud 2.0

Deze week worden de vaste planten van het Irristaud-project geoogst. In dit project testen we verschillende irrigatiestrategieën op Astilbe, Convallaria en Hosta. Gedurende enkele maanden hebben we met sensoren van Yookr het bodemvocht van de planten nauwkeurig gemonitord. Bovendien hebben Hochschule Rhein-Waal en Forschungszentrum Jülich met behulp van een drone en de ‘FieldWeasel’ op verschillende dagen data verzameld over de gewasstand.

Een belangrijke vraag is of de verschillende irrigatiestrategieën, zelfs in dit natte jaar, hebben geleid tot verschillen in plantmassa. Om dit te bepalen, wegen we zowel het verse als het gedroogde blad en de wortels. Het drooggewicht geeft een betrouwbaar beeld van de gevormde plantmassa, zonder beïnvloeding door de actuele waterstatus van de plant.

Uiteindelijk zal een data-analyse moeten uitwijzen of de planten ook met minder water kunnen gedijen. Het doel is om watertekorten bij planten in een vroeg stadium te detecteren en de teler via een dashboard te informeren. Op deze manier kan de teler gericht irrigeren, wat leidt tot besparing van water en meststoffen!