Hemp2Comp

Binnen het programma Interreg Vlaanderen-Nederland project Hemp2Comp werken Vlaamse en Nederlandse partijen samen. Het project richt zich op de teelt van vezelhennep en de verwerking daarvan tot biocomposieten.

Dit innovatieve project zet in op de klimaatverandering en de transitie naar een circulaire, duurzame economie. De focus ligt op hennepvezel als een veelbelovende grondstof in de ‘fiber’-categorie. Hennep, een gewas met minimale milieu-impact, wordt niet alleen ingezet voor niet-voedingsdoeleinden, maar biedt ook oplossingen voor milieuproblemen zoals PFAS/PFOS-vervuiling.

Het project streeft naar het verankeren van een lokale hennepvezelketen, waarbij de grensregio zich als een centrum voor duurzame materialen positioneert.

Projectdoelstelling

  1. Hemp2Comp (Hemp to Composites) ontwikkelt minstens vijf nieuwe biocomposiet producten die bestaan uit lokaal geteelde hennep en een biohars. Het project creëert met zijn voorlopersrol enorme opportuniteiten voor producten die momenteel uit glasvezel/polyester gemaakt worden, door ze te vervangen door koolstof-neutrale en/of volledig biogebaseerde tegenhangers in hennep. In de landbouw wordt een financiële meerwaarde gecreëerd via gewasdiversificatie met het oog op de klimaatverandering. Het project zet sterk in op samenwerking en kennisdeling tussen alle sectoren betrokken in de waardeketen: van hennepteelt tot en met een afgewerkt product.
    Het project bestaat uit vier grote delen:
  2. Er zal een proefveldwerking rond vezelhennep opgezet worden in Vlaanderen en Zuid-Nederland (WP3) met focus op teelttechnisch onderzoek en opportuniteiten voor de landbouwer. De landbouwsector zal actief betrokken worden in de voorziene activiteiten om telers te overtuigen van de voordelen van dit gewas.
    Zowel de scheven/hennephout, korte en lange hennepvezels zullen worden opgezuiverd (via procesinnovatie op bestaande verwerkingslijnen van natuurlijke vezels) en op kwaliteit geanalyseerd worden (WP4). Dit zal teruggekoppeld worden naar teelttechniek (WP3). Ook zal er een analyse gebeuren naar geschikte (bio)harsen (WP4).
  3. Zowel korte en lange vezels, alsook een mengsel van vezels met scheven, zullen verwerkt worden tot verschillende soorten halffabricaten, die vervolgens getest worden in biocomposiet productietechnieken (pers- en infusieprocessen, pultrusie; WP5). In totaal zijn er doorheen WP 4-6 vijf parallelle ontwikkelingstrajecten gepland ter productie van een biocomposieten laadpaal (Powerstation, VL), akoestisch paneel (NPSP, NL), uitvaartkist (Plantics, NL), fietsparkeervoorziening (VVP, NL), verkeerspaal (C-Biotech, VL) en raamprofiel (Deceuninck, VL).
  4. Er zal een demobatch geproduceerd worden van minstens 5 eindproducten (WP6). Tijdens de uitwerking van de producten wordt een analyse en begeleiding opgezet over hoe het maximale potentieel in een circulaire economie kan worden gerealiseerd, inclusief GWP(Global Warming Potential)-analyse (WP7).
Projectpartners